Как да спасим умиращо растение нефрит

Как да спасим умиращо растение нефрит
Eddie Hart

Съдържание

Ако искате да знаете Как да спасим умиращо растение нефрит , прегледайте тези Crassula Ovata Проблеми и решения и го поддържайте щастлив и растящ.

Поддържането на Crassula ovata може да бъде много лесно, когато знаете всичко за нея. Ето подробно ръководство за Как да спасим умиращо растение нефрит .

Вижте как да си отгледате голямо и храстовидно растение нефрит тук

Crassula Ovata Проблеми и решения

1. Жълти или кафяви меки листа

reddit

Проблем : Жълти, кафяви или полупрозрачни (воднисти) листа с мек и увиснал вид и кафяви петна.

Причини: Преовлажняване, бавно оттичаща се почва и липса на дренажни отвори в контейнера. Листата стават кашави и пожълтяват поради излишната влага, която може да причини загниване на корените и да убие растението.

Решение : Нефритените растения произхождат от сухи райони със спорадични валежи и добре дренирана песъчлива почва, която не задържа твърде много влага.

  • Можете да предотвратите тези проблеми, като имитирате местните условия на нефритеното растение.
  • Използвайте добре дренираща глинеста почва и я оставете да изсъхне добре между поливките.
  • Уверете се, че саксията има дренажни отвори.
  • Прекъснете поливането през зимните месеци, тъй като растежът намалява.

2. Изсъхнали, сухи и окапали листа

smartgardenguide

Проблем : Листата се набръчкват, стават хрупкави, кафяви и накрая отпадат от растението.

Причини: Това се дължи на стреса от засушаване, причинен от недостатъчно поливане, когато влагата не достига до корените. Може да се случи и ако растението се намира твърде близо до вентилационни отвори или се държи на горещо място.

Решение :

  • Засегнатото от сушата растение нефрит може да бъде спасено лесно. Просто поливайте растението изцяло, докато почвата се хидратира, напои и водата се просмуче от дренажните отвори на контейнера.
  • Винаги поливайте обилно.
  • Уверете се, че използвате добре дренираща и пореста среда за отглеждане.

Забележка : Растението губи долната част на листата, което е естествен процес. Освен това старите листа в долната част на растението умират, когато растенията узряват и произвеждат нови листа.

Научете научно доказаните ползи от нефритените растения тук

3. Черни листа

gfloutdoors

Проблем : Листата в горната и долната част придобиват тъмнокафяв или черен оттенък.

Причини: Прекалено влажната среда за отглеждане и липсата на слънчева светлина са смъртоносни за нефритеното растение. Още една причина за това са смачканите и повредени листа при пренасяне на растението чрез куриер или при натоварване на листата.

Решение : Намалете поливането, отстранете повредените листа и осигурете на растението филтрирана светлина всеки ден.

Вижте също: 15 стайни растения, които растат на сух въздух

4. Растение с крака и разтегнати крака

reddit

Проблем : Стъблата, листата или цялото растение са увиснали, деформирани и растат накриво.

Причини: Окапалите листа са резултат от ниско ниво на осветеност или от преовлажняване, което причинява загниване на корените, поради което клоните, стъблата и листата стават крачещи. Поради ниското ниво на осветеност растението се разраства и издължава в търсене на повече слънце, листата ще бъдат тънки, по-малко цветни и здрави.

Решение :

  • Избягвайте преовлажняването на всяка цена. Поливайте само когато горният слой на почвата е сух на допир или се появят малки пукнатини.
  • Отглеждайте растението в светлата част на дома си, където то получава непряка светлина с малко пряко слънце сутрин. Най-доброто място е зона, която получава ярка непряка светлина през целия ден.

5. Забавен растеж

Градинарство в 58 North

Проблем : Растението расте бавно или изобщо не расте. Размерът му остава непроменен в продължение на седмици или дори месеци.

Причини: На първо място, това е бавно растящо растение, а освен това растежът се забавя през зимните месеци в отговор на намаленото количество естествена светлина и ниските температури. Въпреки това през пролетта и лятото растежът се връща към нормалното си състояние.

Друга причина ще бъде, ако нефритът е засаден в значително по-голяма саксия от кореновата бала. По същия начин други неща, които влияят на растежа му, са слабата светлина, изключително бедната почва и старата хранителна среда.

Решение :

  • Опитайте се да отглеждате растението в топъл температурен диапазон, поне над 10 C. Осигурете му достатъчно ярка светлина. Преместете го в по-топла част на къщата.
  • Засадете нефрита в саксия с умерена големина, съответстваща на размера на кореновата бала.

6. Повяхнали и изсъхнали листа

houzz

Проблем : Повяхнали, кашави, слаби или изсъхнали листа, които са меки на пипане .

Причини: Причините за тези проблеми са няколко, например: преовлажняване, недостатъчна слънчева светлина, недостатъчно поливане, ниски температури или прехранване.

Ако листата са меки и кашави - това се дължи на пренасищане. Ако пък листата са набръчкани и изсъхнали - това се дължи на пренасищане.

Решение :

Вижте също: 29 Направи си сам стъклени украси за вино
  • Спазвайте правилния график за поливане и оставете почвата да изсъхне, преди да поливате отново.
  • Отглеждайте растението на място, където то получава ярка непряка светлина. Не излагайте растението на пряко слънце, без да сте го аклиматизирали.
  • Защитете нефритеното си растение от ниски температури, като го поставите на топло място.
  • Не прекалявайте с подхранването на нефрита; спрете да го торите от средата на есента до зимата, ако живеете в студен климат. Прочетете повече тук.

7. Слънчево изгаряне

Проблем : Изгорялата листна маса придобива хрупкав кафяв или черен цвят и изглежда като петно върху безупречните листа.

Причини: Твърде голямо излагане на слънце.

Решение : Избягвайте да държите растението на силно следобедно слънце в продължение на дълги часове. Най-добре е да изберете място, което получава ярка и непряка светлина през целия ден.

Научете как да отглеждате растение Jade във водата тук

8. Петна от твърда вода

houseplanthouse

Проблем : Бели петна по няколко листа или по цялото растение.

Причини: Използване на богата на калций подземна вода или на чешмяна вода с излишни минерали.

Решение :

  • Ако използвате чешмяна вода, оставете я да престои една нощ, за да се утаят минералите. Можете да използвате и речна, кладенчова или RO вода.
  • Избягвайте да мокрите листата, докато поливате растението. Внимателно наливайте вода около основата, като внимавате да не разлеете почвата от саксията.

Ето кои са най-добрите начини за почистване на петна от вода по растенията

9. Прекомерно наторяване

Reddit

Проблем : Жълти и кафяви краища по листата.

Причини: Често използване на твърде много торове или държане на растението на силно слънце.

Решение :

  • Ако сте използвали качествена смес за саксии, растението може да се подхранва веднъж на 4-8 седмици с балансиран тор, разреден до половината или една четвърт от силата му.
  • Можете също така да подхраните почвата с добре угнил оборски тор или компост.

Ето кои са основните симптоми и решения на проблема с прекомерното торене, за които трябва да внимавате

10. Проблеми с вредителите

flickr.

Проблеми :

  • Подобна на медена роса лепкава субстанция по листата и стъблата показва активност на афиди по растението Jade.
  • По стъблата и листата се образуват бели петна от памукоподобно вещество.
  • Паякообразните акари водят до хлоротични петна по листата.

Причини: Мазолести дървеници, паякообразни и пчелни акари

Решение : Избягвайте да използвате силен инсектициден сапун, тъй като може да повреди растението. Използвайте силна струя вода, за да ги отблъснете. Ако проблемът продължава, намажете засегнатите листа с памук, потопен в алкохол.

Вижте нашата статия за борба с вредителите тук

Как да спасим растение нефрит, което умира поради прекомерно поливане

Нефритените растения не обичат преовлажнена почва, което е най-честата причина за унищожаването им. Признаците за преовлажнено нефритено растение включват слаби листа, които могат да паднат при леко докосване, кашави и полупрозрачни листа.

Прекомерното поливане накрая води до кореново гниене и растението проявява симптоми като пожълтяване на листата, лесно чупещи се стъбла и окапване на листата. В корените се образува кафява/черна слузеста каша, която трябва да се измие незабавно.

Решение : За да спасите преовлажнено нефритено растение, то трябва да се изсуши рано и без никакво забавяне. Можете също така да прочетете нашето ръководство за как да спасим преовлажнен сукулент за повече информация.

  • Извадете растението от саксията и оставете корените да изсъхнат.
  • Изрежете мъртвите и изгнили корени.
  • Посадете го отново в свежа и суха смес за саксии и не поливайте растението в продължение на няколко дни. Това ще даде достатъчно време на корените да изсъхнат и да се възстановят.
  • Дръжте растението на ярка непряка светлина и бавно го приучавайте към пряка слънчева светлина.
  • След това поливайте само когато горният слой на почвата е сух.
  • Ако растението не може да се възстанови - отстранете оцелелите здрави листа или стъблени резници и оставете отрязаните краища да заздравеят за 2-4 дни, докато се образува калус. Засадете ги, като следвате инструкциите тук!

Научете как да отгледате растението нефрит от резници тук

Няколко бързи съвета

  • За отглеждането на това растение се използва смес от сукуленти или кактуси.
  • Поливайте растението по-рядко, но обилно.
  • Добавянето на камъчета върху почвата за украса ще задържи влагата, ще ограничи циркулацията на въздуха, което в крайна сметка ще накара растението да страда от излишната влага, което ще доведе до загниване на корените. Затова избягвайте да добавяте камъчета или други декоративни елементи върху горния слой на почвата - ако нямате зелен пръст.
  • Премахвайте мъртвите и повредени листа от време на време.
  • Изрежете дългите, слаби и тежки клони или им осигурете опора.
  • Дръжте под око често срещани проблеми и симптоми при нефритените растения изброени по-горе, за да спасете нефритеното си растение от умиране .

Получете най-добрите съвети за грижа за растението нефрит тук




Eddie Hart
Eddie Hart
Джереми Круз е страстен градинар и отдаден защитник на устойчивия живот. С вродена любов към растенията и дълбоко разбиране на техните разнообразни нужди, Джеръми се превърна в експерт в областта на градинарството в контейнери, озеленяване на закрито и вертикално градинарство. Чрез своя популярен блог той се стреми да споделя знанията си и да вдъхновява другите да прегърнат красотата на природата в рамките на техните градски пространства.Роден и израснал сред бетонната джунгла, страстта на Джеръми към градинарството процъфтява в ранна възраст, докато той търси утеха и спокойствие в отглеждането на малък оазис на балкона на апартамента си. Неговата решимост да внесе зеленина в градските пейзажи, дори когато пространството е ограничено, се превърна в движеща сила зад неговия блог.Опитът на Джереми в контейнерното градинарство му позволява да изследва новаторски техники, като вертикално градинарство, което позволява на хората да увеличат максимално потенциала си за градинарство в ограничени пространства. Той вярва, че всеки заслужава възможността да изпита радостта и ползите от градинарството, независимо от начина, по който живее.В допълнение към писането си, Джереми е и търсен консултант, предоставящ персонализирани насоки на лица и фирми, които искат да интегрират зеленина в своите домове, офиси или обществени пространства. Неговият акцент върху устойчивостта и екологичния избор го прави ценен ресурс в озеленяванетообщност.Когато не е зает да се грижи за собствената си пищна закрита градина, Джереми може да бъде намерен да изследва местните разсадници, да посещава конференции за градинарство или да споделя своя опит чрез работни срещи и семинари. Чрез своя блог Джереми има за цел да вдъхнови и даде възможност на другите да надскочат ограниченията на градския живот и да създадат живи, зелени пространства, които насърчават благополучието, спокойствието и дълбоката връзка с природата.