Connors House Sensory Courtyard

Sensory Courtyard Garden

Connors House in Canterbury had a rather tired and little used courtyard which was in need of a makeover. ARC were delighted to help transform this space into a relaxing and safe refuge for the residents of the centre, many of whom suffer from dementia. Our brief was to design more seating and some protection from the strong sun in the concrete paved courtyard. It was clear from the start that we had to take up the concrete floor and replace with rubber tarmac to make it safer in the event of any residents falling over.

The next task was to design and build the 7 metre square pergola. At each corner we planted a different variety of edible grape vine. These will grow up the pergola, rapidly forming a cool green roof. The new seating followed and the ragstone planters which are integral to it. Added to all this was a refurbished pond with seating and a new barbecue with a chimney and warming oven for the summer evenings to come.

All of our planting was designed to be sensory in terms of smell, taste, sound and colour contrast. The staff and residents were overjoyed with their new space and it was really satisfying to see them start to discover the new courtyard we had created for them all. We cant wait for the opening barbecue coming soon (see our news section).

Client: The Abbeyfield Kent Society

View Images